luni, 27 decembrie 2021

Reteta mea

Salutare cititorule!  ✋

Sper ca esti bine, sanatos!


M-am gandit sa scriu acum, la sfarsit de an, reteta pe care am aplicat-o eu pentru a ajunge in punctul in care sunt acum.

Unde sunt acum?

Depinde ce definitie folosesti...

Unii spun ca esti independent financiar daca ai 20+ venitul tau pe un an in active...

Altii au definitii legate de varsta.


Definitia pe care o folosesc eu e mai simpla si mai practica. 

Consider ca am ajuns la independenta financiara in momentul in care cheltuielile mele anuale (excluzand investitiile) sunt mai mici decat veniturile pasive.

Conform acestei definitii suntem (spun suntem pentru ca ma refer la familia mea, care e compusa din 3 persoane) independenti financiar de 2 ani. 👀

E mult, e putin, nu stiu...dar e bine 👦

Asta nu inseamna ca nu mai lucrez in acest moment, din contra, dar am siguranta ca pot sa nu mai lucrez, daca vreau! E un sentiment tare placut!

So, ce "reguli" am aplicat eu in timp pentru a ajunge aici?

Hai sa le vedem impreuna mai jos:

nota: toate aceste "reguli" se refera la postura de angajat si eventual de freelancer.


● Invata 

    Daca nu esti mostenitorul sau descendentul unor parinti foarte bogati, astfel incat sa stai in puf si sa nu ai grija zilei de maine 👨, atunci totul incepe de la a invata. Trebuie sa inveti si cel mai eficient este sa iti dai seama ce skilluri se cauta si, mai ales, ce skilluri se gasesc foarte greu. Pentru ca daca dobandesti cu precadere acele skilluri, sansele de reusita sunt foarte mari.


● Aplica 

    Tot ceea ce inveti trebuie sa aplici desigur, pentru ca, daca nu aplici ceea ce ai invatat, ai invatat degeaba in mare masura. Asa ca trebuie sa gasesti (sau sa iti creezi) la job situatia\situatiile potrivita\potrivite pentru a aplica skillurile invatate. Daca nu ai in mod normal la job situatia in care sa iti folosesti skillurile, atunci va trebui sa fii proactiv, sa vii cu idei si sa iti creezi tu situatia necesara in care sa iti folosesti skillurile (desigur, asta in folosul firmei, adica situatia pe care o creezi ca sa iti folosesti skilurile va trebui sa produca ceva folositor)


● Castiga

    Punandu-ti skillurile la lucru, vei castiga bani. Desigur, la inceput nu o sa ai preamulte de oferit, nu o sa ai experienta, asa ca nu o sa castigi prea mult.  Dar asa e orice inceput, nu trebuie sa te descurajezi, si trebuie sa profiti de ocazia de a invata lucruri noi si de a capata experienta. In plus este ceva ce poti sa oferi inca de la inceput, inca din prima zi, chiar daca nu ai experienta si nu ai cine stie ce skilluri. Iar acest lucru nu il ofera, pe termen lung, multe persoane. Se numeste seriozitate. Asta nu inseamna sa stai bosumflat 👨, sa nu razi, sa nu glumesti, ci sa iti faci treaba cu seriozitate, nu sa dai rasol. In timp acest lucru va fi remarcat. 


● Traieste sub potential

    Din momentul in care incepi sa castigi primii tai bani, incepe dansul dintre castiguri si cheltuieli.

Nu ca nu ai fi cheltuit si pana atunci, ca doar nu ai trait din fotositeza 👨, doar ca acum esti pe cai mari, castigi proprii tai bani asa ca poti sa ii cheltuiesti cum vrei tu! 👨. Si chiar asa este, doar ca ar fi bine pt viitorul tau sa ii cheltuiesti cumpatat, si mai ales sa nu ii cheltuiesti pe lucruri de care nu ai nevoie sau sa nu ii cheltuiesti din nevoi de integrare sociala (gen, imi iau si eu iphone in rate, ca au toti din gasca mea...)

Ar fi bine sa iti temperezi tendintele consumeriste, asta daca le ai, si sa aplici principiul delay of gratification.


● Economiseste

Din momentul in care ai inceput sa castigi primii tai bani incepe lupta intre a consuma\cheltui si a economisi. Eu m-am autoeducat de mic sa economisesc bani pt diferite obiective, din putinii bani primiti de la parinti, poate si pt ca ai mei parinti nu economiseau nimic, cheltuiau efectiv tot ce aveau si traiau de la un salariu la altul, uneori chiar se imprumutau pe la vecini. Probabil in subconstientul meu am fost marcat de acest lucru si tot timpul eu am fost ponderat cu cheltuielile, din momentul in care am inceput sa castig primii mei bani.

So, trebuie sa te educi ca in moemtnul cand iti intra salariul sa pui deoparte un procent pt tine, pt viitorul tau. Bani pe care mai apoi o sa ii investesti, asta dupa ce inveti cum sa ii investesti, dar, contrar perceptiei publice, nu e rocket science sa investesti... 🚀


● Educa-te financiar

Ca sa investesti iti trebuie un minim de educatie financiara. Merge si fara, dar rezultatele nu sunt intotdeauna bune. 👦  Te poti educa financiar cumparand niste cursuri dela cei cativa educatori financiari care sunt in mediul online din Romania , poti cumpara cursuri de la educatori financiari din mediul online din alte tari (dar vor fi in engleza si nu vor fi pe specificul din Romania) sau, preferata mea, te educi singur! E atat de mult material gratuit online pt a te educa financiar incat nu trebuie decat sa il parcurgi si sa discerni intre ce e bun si ce e rau (pt ca sunt si prostii) si intre ce ti se potriveste si ce nu.


● Investeste

Dupa ce ai inceput sa economisesti bani si te-ai educat financiar (nu trebuie sa ajungi Ray Dalio, dar trebuie sa intelegi niste principii, sa cunosti instrumentele in care poti investi, cum poti sa investesti in ele, etc) ajungem la pasul in care trebuie sa faci ceva cu banii economisiti, adica sa investesti pentru a iti crea venituri pasive. La inceput poate o sa investesti in fonduri mutuale (desi in Romania comisioanele percepute sunt foarte mari, tocmai pentru ca nu foarte multa lume investeste, din cauza asta fiind comisioane mai mari la mai putini oameni...in vest comisioanele sunt mult mai mici pentru ca numarul celor care investesc este mult mai mare, pentru ca si educatia financiara este mai mare) , dar apoi va trebui sa faci pasul catre investitiile serioase, respectiv investitiile pe bursa, la inceput pe BVB si mai apoi pe bursele internationale. Poate suna inspaimantator, dar, crede-ma, nu e, e mult mai simplu decat pare pentru cineva ce nu a investit pe burse. Iar apoi, cand sumele castigate si economisite sunt mult mai mari decat la inceput, ar fi timpul pentru investitiile in imobiliare, care, spre deosebire de investitiile pe bursa, produc un flux constant si previzibil de bani, dar care au dezavantajul ca necesita sume mult mai mari.


● Invata tot timpuri lucruri noi

In tot acest timp trebuie constant sa iti actualizezi si sa iti imbunatatesti skillurile.

Fiecare lucru nou pe care il inveti, si care poate avea tangenta cu domeniul din care iti castigi venitul activ , poate sa fie un atu la un anumit moment.

Ramai in piata conectat tot timpul, adica periodic analizeaza ce skilluri se cauta, ce skilluri se gasesc mai greu (care au legatura cu ceea ce faci tu) si dobandeste acele skilluri.


● Fii f bun in ceea ce faci si fa-te remarcat

Foloseste skilurile noi pe care le inveti periodic , ca sa te faci remarcat.

Fii proactiv, vino cu idei, vino cu lucruri concrete care pot ajuta alte persoane in ceea ce fac sau care aduc ceva nou in firma in care lucrezi. 

Daca faci constant astfel de lucruri nu ai cum sa nu te remarci. Iar aceasta mod de a te remarca nu poate sa duca decat, intr-un fel sau altul, la cresterea veniturilor.


● Fii serios 

O calitatefoarte importanta care e din ce in ce mai rara. Fii serios! Respecta-ti colegii, respecta-ti munca si, mai ales, respecta ceea ce spui si respecta-ti deadline-urile!


● Castiga mai mult 

Scopul tau in timp este sa castigi mai mult!

Poti face asta prin mai multe metode, unele dintre acestea poti fi cumulate:

- dobandeste mai multe skilluri

- fa-te remarcat, mai intai in departamentul in care lucrezi si apoi in toata firma in care lucrezi

- respecta deadline-urile

- cere sa ti se dea noi taskuri

- cauta sa fii implicat in lucrul pe proiecte , pentru ca aici se dau de obicei bonusuri pe langa salariu.

- nu in ultimul rand cauta colaborari, online sau offline cu alte firme

Ideea este ca salariul il poti creste, dar nu la infinit, pe cand bonusurile pot fi rescute mult mai mult, la fel si banii castigati din colaborari.

Ceea ce TREBUIE SA ITI FIE CLAR este ca ceea ce faci tu NU ESTE SA MUNCESTI PENTRU BANI, ci de fapt tu faci un schimb, dai la schimb cea mai pretioasa resursa a ta, DAI LA SCHIMB TIMP PENTRU BANI.⌚⌛⏰ ⇆ 💲

Si, daca tot dai la schimb cea mai pretioasa si cea mai limitata resursa a ta, ai grija sa o valorifici cat mai bine!


● Economiseste mai mult

Nu iti creste nivelul de trai cu acelasi procent cu care iti cresti castigurile.


● Investeste mai mult

O mare parte din ce castigi in plus ar trebui sa mearga in investitii care sa produca venituri pasive.

Efectul nu se va vedea imediat, dar in timp se va vedea!


● Creaza-ti cat mai mult venituri active si pasive

La inceput va fi greu, dar, pe parcurs, drumul devine mai usor.

Noi (familia mea), spre exemplu, avem acum 4 venituri active (venituri la care trebuie efectiv sa muncim zilnic\saptamanal) si 5 venituri pasive, la care nu trebuie sa facem mai nimic, sau, daca trebuie, ori ne ia cateva minute pe zi, ori o ora - doua pe luna, cel mult.

So, va trebui sa te focusezi in timp pe obtinrea de venituri active cat mai mari si cat mai multe care sa iti permita, economisind si investind, sa generezi venituri pasive cat mai mari si cat mai multe.


Urmatorul pas  (pentru noi) in planurile pe care le avem este sa renuntam la lucrul la program si sa pastram doar una-doua colaborari. Acest pas este in plan peste cativa ani.


Cam asta ar fi foarte pe scurt reteta mea.

Drumul nu e usor si in niciun caz nu e scurt, dar e frumos.

De aceea, cu cat incepi mai devreme cu atat e mai bine.

Sper sa te ajute si pe tine cititorule. 👦

Si nu uita: un om educat financiar 📗 este un om mai bogat! 👦

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va treceti numele sau un pseudonim cand comentati, pentru a nu aparea cu "anonim". Multumesc!

Ultima postare

Sfarsit de 2022