miercuri, 26 decembrie 2018

Probabilele efecte ale ordonantei de "urgenta"

Aveam de gand, acum, la sfarsit de an, sa fac un bilant al anului din punctul de vedere al investitiilor facute.

Insa , dupa intempestiva OUG care impune o multime de taxe (apropo, care e urgenta, ne-a declarat razboi cineva si nu stim?), m-am hotarat sa scriu despre care vor fi, din punctul meu de vedere, efectele acestei ordonante, efecte ce probabil se vor vedea incepand de anul viitor, si se vor propaga si alimenta in spirala.



Sarind peste faptul ca mi se pare aberant sa anunti cu 10 zile inaintea noului an fiscal asemenea taxe ce schimba total regulile jocului, eu vad urmatoarele efecte:

1. Bancile vor introduce noi comisioane sau le vor creste pe cele existente. In acelasi timp probabil vor creste dobanzile la credite si, eventual, vor scadea dobanzile la depozite.

2. Punctul 1 va duce la o reducere semnificativa a creditarii si implicit a consumului. Asta adaugandu-se la deja anuntata micsorare a gradului de indatorare ce va intra in vigoare tot de anul viitor.

3. Punctul 2 va duce la franarea cresterii economice, pe termen scurt si intrarea in recesiune pe termen mediu si lung.

4. Unul dintre domeniile afectate direct de punctele 2 si 3 va fi domeniul constructiilor sau domeniul imobiliar, unde, pe termen lung se va ajunge la incapacitati de plata, insolvente si falimente.

5. Punctul 3, alaturi de punctul 4, va duce pe termen mediu la pierderi de locuri de munca, ceea ce va duce si mai mult la franarea consumului, ceea ce va alimenta si mai mult recesiunea.

6. Punctul 5 va duce la scaderea incasarilor la buget, pe de o parte prin diminuarea consumului iar pe de alta prin scaderea masei de impozitare din cauza falimentelor si a pierderii locurilor de munca.

7. In acelasi timp toate cele de mai sus vor duce la scaderea importanta a gradului de economisire a populatiei, care va duce evident tot la scaderea consumului, care va alimenta tot contractia economica.

8. In acelasi timp , probabil, bancile vor investi mai putin in titluri de stat , ceea ce va face ca guvernul sa se imprumute mai greu si la dobanzi mai mari pt a isi finanta deficitul bugetar.

9. Punctul de mai sus, cumulat cu lipsa aproape totala a investitiilor, va duce la cresterea deficitului. Iar una dintre consecinte va fi cresterea cursului, mai corect la devalorizarea leului. Ceea ce va duce la o putere de cumparare scazuta , de unde va rezulta o scadere a consumului.

10. Cele de mai sus vor duce la cresterea numarului de credite neperformante, ceea ce, pe termen lung, probabil ca va duce la cresterea dobanzilor la credite, ceea ce va duce la scaderea si mai mult a creditarii, si deci a consumului.

11. De asemenea, taxele puse firmelor din telecomunicatii se vor reflecta in preturile pe care consumatorul final o sa le plateasca, ceea ce va duce la scaderea puterii de cumparare , deci la reducerea consumului, deci la contractie economica.

12. Similar taxa pusa pe cifra de afaceri a companiilor din domeniul energetic se va reflecta in pretul final pe care consumatorul o sa il plateasca. Chiar daca are loc plafonarea pretului la gaze (ceea ce e , din punctul meu de vedere, doar o masura ce incearca sa nu lase sa se vada efectele reale ale felului in care guvernul s-a jucat cu economia), tot consumatorul final o sa achite nota de plata si in domeniul energiei, atat direct cat si indirect, prin cresterea pretului bunurilor de consum. Probabil in curand pretul carburantilor o sa inregistreze iarasi raliuri...

13. Nu in ultimul rand, masurile luate in legatura cu Pilonul 2 va face , probabil, ca unele, daca nu toate, fonduri de Pilon 2 sa dispara ceea ce va duce pe termen scurt la o plafonare a bursei de la Bucuresti si la pierderea oricarei sperante de a promova la statutul de piata emergenta (si de a atrage fonduri externe importante in economie) , iar pe de alta parte va duce la o criza sociala de proportii peste 20 de ani atunci cand primul val de cotizanti la inca existentul pilon 2 o sa iasa la pensie si va trebui sa se bazeze doar pe pensia de la "stat", in conditiile in care populatia de atunci a tarii va fi mult imbatranita fata de acum, deci posibilitatile statului de a oferi o pensie decenta vor fi inca si mai mici decat acum (greu de imaginat, nu?)

In rest, toate bune si Craciun fericit!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va treceti numele sau un pseudonim cand comentati, pentru a nu aparea cu "anonim". Multumesc!

Ultima postare

Sfarsit de 2022