marți, 15 octombrie 2019

(Ano)Timpul oportunitatilor

      Traim in vremuri pline de oportunitati.
Niciodata pana acum in istoria omenirii nu a fost atat de usor sa te informezi si sa investesti. Practic, stand acasa, in fata unui laptop, a unei tablete sau a unui smartphone, poti cauta pe internet informatii despre absolut orice, poti deschide un cont la un broker din Romania sau chiar din alta tara, poti transfera bani, poti sa invstesti in cam tot ce exista la ora aceasta. Si totul online, din confortul casei tale!!!
In plus au aparut o multime de alternative la banci, companii fintech ale caror aplicatii le instalezi pe telefin din cateva clickuri si cu care poti face, printre altele, transferuri de bani cu comisioane mult mai mici decat cele percepute de banci, sau chiar fara comisioane.
        Desigur, exista si riscuri, si nu ma refer doar la cele pe care le poarta cu sine orice investitie, ci si la cele date de unele informatii, voit sau involuntar, false ce pot fi gasite pe internet. Dar, daca esti putin atent, curios si interesat cu adevarat, si nu ai un IQ single digit, in general poti disemina falsul de real.

       Si atunci intrebarea este:
DE CE ROMANIA ESTE PE ULTIMUL LOC IN UE DPDV AL INVESTITIILOR PE CARE LE FACE O PERSOANA FIZICA, UN OM OBISNUIT?



Raspunsul, cred, este si simplu si complex in acelasi timp.

Raspunsul simplu este ca totul tine de educatia financiara precara (sa nu spun inexistenta) a romanului mediu(prin mediu ma refer la romanul obisnuit).
Educatia financiara a romanului mediu consta in termenii: banca, depozite, credite...si cam atat. Iar pentru romanul mediu creditul poate fi folosit doar ca sa isi acopere o nevoie curenta , o masina, un televizor, etc ( creditul de consum) sau, in cel mai bun caz, ca sa isi achizitioneze o casa (creditul ipotecar sau imobiliar) dar si acesta, in general, se contracteaza fara a avea un avans, avans pentru care se face un credit de consum, sau, daca are avans pentru credit, contracteaza un credit de consum pentru amenajarea/renovarea locuintei tocmai achizitionate.
Ca sa nu mai spum ca, romanul mediu, atunci cand isi cumpara o locuinta, o cumpara peste nevoile lui reale si peste posibilitatile lui financiare, pentru ca, in general, romanul mediu gandeste pe termen scurt , sau, in cel mai bun caz, pe termen mediu.
Identic este ceea ce se intampla si atunci cand romanul obisnuit isi achizitioneaza o masina...suma pe care un roman o plateste pentru a achizitiona o masina reprezinta, in general, venitul lui pe cativa ani...o nebunie...pentru ca romanul nu sta sa se gandeasca: stai putin, adica practic eu, de acum incolo, o sa muncesc x ani doar ca sa platesc masina asta??
Si , ca sa revin la afirmatia anterioara, am spus ca suma pe care in general o plateste romanul pentru o masina este VENITUL lui pe cativa ani. De fapt suma respectiva este SALARIUL lui pe cativa ani, pentru ca, din pacate, pentru romanul obisnuit VENITUL este alcatuit DOAR din salariul  pe care il primeste la sfarsit sau la inceput de luna, pentru munca prestata in luna precedenta.

Raspunsul complex este ca romanul nu doar ca este cel mai putin educat financiar din UE, dar nici nu face nimic pentru a schimba acest lucru. Ba, mai mult, in general nici nu este constient de acest lucru, dar chiar si atunci cand este constient, este prea comod pentru a schimba ceva in aceasta privinta.
Asta si pentru ca romanul nu gandeste pe termen lung...
Romanul are urmatoarele replici in general:
- mie imi place sa traiesc in prezent, sa traiesc     clipa ( de parca daca gandesti pe termen         lung  nu poti sa traiesti in prezent)
- eu nu stiu sa investesc ( internetul e plin de   cursuri GRATUITE despre acest subiect. Unele   mai bune, altele mai putin bune, unele mai   simple altele mai avansate. )
- eu nu am bani de investit (desigur ca nu ai, dar sa dai in fiecare luna bani pe tot felul de lucruri ce nu iti trebuie cu adevarat sau pe lucruri ce iti strica incet incet sanatatea, ai)
- ca sa investesc imi trebuie foarte multi bani (fals, poti sa incepi sa investesti si cu 50 de lei, ideea e sa o faci constant si pe termen lung si, daca se poate, sa incepi cat mai devreme)

Ar mai fi multe de spus si de discutat despre acest aspect, dar concluzia este una singura:
 - daca va pasa de viitorul vostru, daca nu doriti sa depindeti de o pensie amarata , atunci solutia este sa va informati, sa invatati, sa economisiti si sa investiti!

ps: asta nu inseamna ca trebuie neaparat sa va aruncati sa cumparati cursuri de sute sau mii de lei, doar ca sa va simtiti bine ca faceti ceva. Exista atat de multa informatie gratuita pe internet, trebuie doar sa o cautati si sa discerneti informatia folositoare si adevarata de cea nefolositoare si falsa. Nu spun ca a face un curs e ceva rau, nicidecum, spun doar ca atunci cand in America a fost goana dupa aur , cei mai multi care s-au imbogatit nu au fost cei ce au plecat la sapat dupa pepite, ci cei ce le-au vandut uneltele cu care sa sape.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va treceti numele sau un pseudonim cand comentati, pentru a nu aparea cu "anonim". Multumesc!

Ultima postare

Sfarsit de 2022