duminică, 5 iulie 2020

Portofoliu




Cand am inceput sa investesc pe burse am facut-o urmand principiul DCA. 📈

Dupa cativa ani, desi am fost multumit de DCA, am inceput sa imi dezvolt o regula ce practic este o combinatie intre DCA si un mini timing the market. Mai corect ar fi spus ca aceasta regula este un mix intre DCA SI VA. VA? DCA? 👀  
What?✌
Da, VA vine de la Value Averaging si este o tehnica ce consta in a investi intr-o actiune atunci cand pretul ei scade si a nu investi deloc sau a investi mai putin atunci cand pretul ei creste.


Da, suna antagonic, dar sa ma explic: 👉

pentru cei ce nu sunt familiari cu conceptul de DCA (dollar cost averaging)  acesta practic consta in investirea periodica a unor sume similare, more or less,  facand abstractie de preturile din piata.


Conform definitiei DCA ea se bate cap in cap cu VA sau cu principiul timing the market :), dar ceea ce fac eu este sa urmaresc regulile urmatoare:

1. investesc in fiecare luna aproximativ aceeasi suma ⌚💲  (aici trebuie precizat ca, atunci cand sunt scaderi mari pe piata, peste 20%, investesc sume aditionale 💲💲💲)

2. in decursul acelei luni urmaresc scaderile pe actiunile din portofoliul meu si investesc in cele ce scad cu 5%. 📉 ⛛ 💲

3. daca nu se intampla acest lucru pana la sfarsitul lunii, investesc in cele ce au scazut cel mai mult 💲

4. daca nu scade niciuna din portofoliu (lucru destul de greu de crezut) investesc in cele ce cresc cel mai putin  💲

De mentionat ca aplic aceasta regula doar pt actiuni individuale, la ETF-uri nu stau sa fac acest lucru din varii alte motive ce pot consta in subiectul unul alt articol.

Si, cel putin pana acum, sunt foarte multumit de aceste reguli pe care le folosesc de cativa ani. 👌

Apropos, tot ceea ce am scris mai sus sunt o parte din propriul IPS.
Pentru cei ce aud pentru prima oara acest termen, IPS nu se refera nicidecum la termenul bisericesc Inalt Prea Sfintia sa 👨, ci este prescurtarea de la Investor Policy Statement, ceea ce este practic, sau ar trebui sa fie, strategia ta scrisa pe un caiet sau intr-un word si care consta in obiective si diverse feluri de a actiona in functie de miscarile pietei de capital si\sau a evenimentelor mari economice.

Investesti pe piata de capital si nu ai un IPS?  Fa-l!📃

In imaginea de sus este potrofoliul meu, in procente, la jumatatea anului 2020. 
Uitandu-ma acum la chart, portofoliul de actiuni pare mic, dar, ca valoare, nu este, credeti-ma pe cuvant 😀 .
Pare mic doar datorita faptului ca am investit destul de mult in imobiliare 🏡 si astfel procentul de alocare pe valori mobiliare pare mic. 

Acum sunt un pic in expectativa pe partea de imobiliare pentru ca eu personal sunt convins ca vor scadea preturile la apartamente in Bucuresti si as vrea sa profit de acel moment pentru inca o achizitie.
Ce nu stiu este aproximativ cand se va intampla asta, pentru ca intotdeauna este o inertie a preturilor si a pietei, de la evenimentul declansator pana cand efectiv se intampla scaderea, care inertie poate sa fie de 6 luni, 1 an, 2 ani, etc.
Iar in cazul de fata evenimentul declansator este, evident, criza pandemica pe care o traversam si care va avea efecte economice.

Factori pe care ii iau in seama cand spun ca eu cred ca vor scadea preturile:

1. se construieste cu o frenezie fantastica, oferta de apartamente noi e din ce in ce mai mare. Doar in acest an se vor finaliza cateva mii de apartamente in Bucuresti, ceea ce inseamna ca oferta creste mult!

2. sunt multi oameni ce au ramas fara joburi, vor ramane fara joburi , au ramas cu joburi dar cu salariile scazute, vor ramane cu joburi dar cu salariile scazute. Si toate acestea se vor vedea in puterea de cumparare si se vor reflecta in consum.

3. unele banci au inceput iar altele sunt in curs de analizare a portofoliului si a strategiei si vor incepe usor usor sa inaspreasca creditarea

4. deficitul la bugetul public de pensii creste ca fat frumos, iar la aceasta se adauga contractia economica din acest an si, drept urmare, veniturile la bugetul public vor fi sensibil mai mici decat cele din anii trecuti. Cu toate acestea, cheltuielile statului cu pensii, pensii speciale si salarii cresc. Reteta perfecta pentru o recesiune: cresc cheltuielile si scad veniturile. 👀

5. statul este nevoit si va fi nevoit sa se imprumute din ce in ce mai mult si, probabil, la dobanzi din ce in ce mai mari. 🚀  Ceea ce va duce la nevoia de noi taxe si, probabil , de marirea impozitelor pe salarii, mai concret de schimbarea cotei unice de impozitare in cota progresiva, pt ca asa face statul cand are nevoie de bani, e un Robin Hood modern, ia de la noi si da la el...

Pe de alta parte, pe termen scurt, este posibil ca pretul imobiliarelor sa creasca, mai ales daca guvernul va majora plafonul pentru programul Prima Casa \ Noua casa. Dar , daca se va intampla asta, majorarea de preturi nu va putea fi sustinuta dpdv economic pe termen lung.

Personal imi plac la fel de mult investitiile in imobiliare cat si in valori mobiliare.
Fiecare dintre ele are avantaje si dezavantaje.

Dar o sa vorbesc despre avantajele si dezavantajele dintre ele intr-un articol viitor.

Pana atunci, sa auzim de bine!

ps: Nu uita sa iti faci IPS-ul! :)

4 comentarii:

  1. Inalt prea sfiintia sa :)))
    Multumesc pt idei, am aterizat ca musca in lapte, dar dau tare din aripi, e interesant ce spui tu p-aici.

    RăspundețiȘtergere
  2. :))) mai corect spus e ca ai amerizat

    Cu placere! Daca ti se pare interesant , tocmai ai primit viza de revenire, daca mai doresti :).
    Iar daca ai intrebari, feel free to ask. Poti chiar sa propui subiecte despre care sa scriu, daca doresti. (desigur, respectand tematica blogului, pentru ca nu prea tin neaparat sa scriu despre mobila de la Ikea, de exemplu :) )

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc! :))
    Ca in orice tara straina, incep cu istoria locului - sunt departe de a propune ceva. Dar o sa am intrebari sigur. Merci mult!

    RăspundețiȘtergere

Va rog sa va treceti numele sau un pseudonim cand comentati, pentru a nu aparea cu "anonim". Multumesc!

Ultima postare

Sfarsit de 2022