marți, 17 aprilie 2018

NN reduce comisionul de contributie la Pilonul 2

Dupa ce acum cateva luni NN a redus comisioanele de contributie la fondurile sale de pensie facultativa (Pilon 3), NN Activ si NN Optim si astfel a dat startul concurentei pe piata pensiilor facultative, fiind apoi urmat de BCR Pensii care a mentinut comisionul de contributie la 3% dar l-a plafonat, acum NN devine primul administrator de fonduri de la Pilonul 2 care reduce comisionul de contributie.
Astfel NN reduce comisionul de contributie de la 2.5% (valoarea maxima prin lege sic are, din pacate, e practicata de catre toti administratorii de la Pilonul 2) la 1.7%.

Este o reducere semnificativa pe care nu pot decat sa o salut.
De asemenea randamentul fondului de Pilon 2 al NN este unul dintre cele mai bune de pe aceasta piata, asa ca este momentul, pentru cei carora le pasa de pensia si de viitorul lor, sa faca o analiza si eventual sa ia in considerarea un posibil transfer al activului de la actualul fond de pensie obligatorie.

Reamintesc ca legea da voie unui participant sa isi transfere oricand activul (de la Pilonul 2 ) de la un administrator la altul, cu precizarea ca, daca transferul se face in primii 2 ani de cand sunteti la un fond (Pilon 2) se va plati un comision de transfer de maxim (care probabil ca va fi chiar maxim) 5% din activul net (ceea ce inseamna enorm). Dar, repet, acest comision este valabil doar in primii doi ani.

Pentru a va transfera de la un fond la altul trebuie sa parcurgeti urmatorii pasi:

1. luati legatura cu administratorul fondului UNDE vreti sa va transferati. (adica se merge intr-o agentie)

2. semnati un act de aderare, in doua exemplare, cu noul administrator de fond ales si se bifeaza     OPTIUNEA DE TRANSFER.      
 Aici puteti solicita si cererea tip de transfer care trebuie completata in doua exemplare. Un exemplar ramane  la persoana care doreste sa se transfere (adica la tine) si celalt exemplar trebuie depus la actualul\vechiul administrator.

3. se merge la vechiul (actualul) administrator de pensii, adica unde aveti acum fondul de Pilon 2, cu 
 - o copie dupa actul de aderare de la pasul 2 
 - cererea tip de transfer 
 - o copie de pe buletin semnata in original.

     Cererea tip de transfer poate fi descarcata si de aici:

Depunerea documentatiei la administratorul de la care se solicita transferul se poate face oricand in cursul lunii, cu mentiunea ca, daca depunerea se face dupa data de 15 a lunii  in curs, termenul de transfer va fi prelungit cu inca o luna. (adica transferul se va face cu o luna mai tarziu)


Nota de final:
acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va treceti numele sau un pseudonim cand comentati, pentru a nu aparea cu "anonim". Multumesc!

Ultima postare

Sfarsit de 2022