miercuri, 6 februarie 2019

Cum investim la bursa

Am fost intrebat pe email, de mai multe ori, ce trebuie sa faca o persoana fizica pentru a putea sa investeasca pe bursa.

Ca atare am zis sa scriu un mic articol despre asta.



Pasii sunt un pic diferiti in functie de unde vrem sa investim, respectiv bursa de la Bucuresti (BVB) sau bursele internationale.

Problema se complica si mai tare daca dorim sa investim pe bursele internationale pt ca pasii sunt diferiti in functie de vectorul prin care dorim sa facem investitia, respectiv un broker intern (adica din Romania) sau un broker extern (care nu are sucursala in Romania).

Pentru a simplifica problema o sa vorbesc astazi doar despre posibilitatea de a investi pe BVB.
In cazul in care va fi interes si pt bursele externe o sa revin ulterior cu un alt articol.

Pentru a investi pe BVB trebuie , in primul rand, sa alegem un broker intern prin care sa investim, pt ca nu putem sa investim pe bursa decat prin intermediul unui broker.

Alegerea unui broker este in acelasi timp un proces simplu si complicat.
Simplu pentru ca fiecare broker are pagina de internet , deci putem vedea si studia oferta usor, din fata calculatorului.
Complicat pentru ca oferta unui broker poate sa difere foarte mult de oferta altui broker.

Ce ne intereseaza in primul rand? Comisioanele! Stim clar ca profitul investitiei ne este diminuat de comisioane.
De aceea ne dorim un broker care s aaiba comisioane cat mai mici. Dar ce inseamna asta?
Un broker poate sa aiba comisoane mici pe tranzactie, dar sa perceapa un abonament lunar, trimestrial sau anual. Alt broker poate sa perceapa comisioane pe incasarea de dividende. Alt broker are o suma minima de deschidere a contului care sa fie peste posibilitatile noastre financiare.

De aceea este FOARTE IMPORTANT sa studiem cu atentie oferta fiecarui broker si sa ne hotaram asupra aceluia care se potriveste cel mai bine cu nevoile noastre!
Lista intermediarilor de pe BVB, si a sucursalelor lor (cu adresa postala), poate fi gasita aici:
Intermediari BVB

Am mentionat ca in link-ul de mai sus se gaseste si adresa fizica a sucursalelor pt ca, in mare amjoritate a cazurilor, actele ce trebuie sa le semnati cu broker-ul trebuie sa fie trimise fizic la sediul brokerul, ori cu posta\curier ori duse personal.

Eu nu stiu niciun broker ce activeaza in Romania (pe BVB) care sa accepte actele printr-un sistem de upload pe site-ul lor, sau ceva de acest gen care sa usureze si sa urgenteze procedura.
Am mentionat "pe BVB" mai sus pt ca exista brokeri ce activeaza in Romania , dar pt pietele externe, care au implementat acel sistem de incarcare a documentelor pe site-ul lor.

Deja ati inteles, dupa ce ati identificat brokerul trebuie sa luati legatura cu el si sa ii trimiteti actele semnate , personal sau prin posta\curier.
Cei mai multi intermediari au pe site-ul lor formularele pe care le completati online iar apoi le listati deja completate, faceti un dosarel cu care mergeti (sau pe care il trimiteti la intermediarul respectiv).
Pe langa actele completate online si listate o sa mai aveti nevoie de o copie a buletinului si un extras de cont.
IMPORTANT: nu o sa puteti retrage bani din contul vostru de investitii DECAT INTR-UN CONT BANCAR CARE VA APARTINE si pe care il declarati in relatia cu brokerul. (puteti sa aveti mai multe conturi bancare in relatia cu brokerul).


Atentie la inca un lucru: dupa ce ai gasit intermediarul care se potriveste cel mai bine pt tine din punctul de vedere al comisioanelor  (subliniez inca o data: MARE ATENTIE AICI, comisioanele variaza foarte mult de la un broker la altul ), mai trebuie sa faci o alegere:
- ce tip de cont vrei

In general fiecare intermediar ofera trei tipuri de cont:
- simplu
- asistat
- discretionar

Cel mai popular cont acum este cel simpu prin care, dupa ce ai semnat contractul , ai acces la platofrma online a brokerului si prin intermediul acesteia poti plasa ordine de cumparare si\sau vanzare pe BVB.
Inca o mentiune aici: trebuie sa iti definesti clar ce fel de investitor esti, speculativ sau pe termen lung. Parerea mea este ca, cel putin la inceput, ar trebui sa lasi la o parte gandul de investitor speculativ , pt ca acestea este nivelul avansat.

Contul asistat este contul in care te poti consulta cu o persoana (ce reprezinta brokerul) atunci cand faci investitiile. Desigur ca asta vine la pachet cu un comision.

Contul discretionar este cel in care nu vrei sa ai prea multa interactiune cu investiile tale si lasi ca aceste investii sa fie facute de broker, pe baza unor criterii pe care le stabilesti de la inceput cu el. (si care, desigur, pot fi modificate ulterior).

Dupa alegerea brokerului, alegerea tipului de cont, semnarea actelor si trimiterea lor la broker, vei fi contactat de broker dupa validarea contului si urmatorul pas e alimentarea lui cu (cel putin) suma minima agreata in contract.

Mai departe vine partea ta: trebuie sa analizezi bine si sa te hotarasti in ce vrei sa investesti si pentru ce: speculativ, dividende, crestere de capital, etc...

Deci, ca sa sumarizez pasii:
1. alegerea intermediarului si a contului
2. semnarea actelor si trimiterea lor la intermediar
3. alimentarea cu bani a contului de investitii
4. analiza oportunitatilor de investitii
5. investitia propriu-zisa
6. culegerea roadelor (fie ca inseamna dividende, profit din vanzare, etc)



3 comentarii:

  1. Buna! Am putea discuta si despre bursele internationale? Si poate si despre ceea ce pare a fi un moment de cotitura, trecerea la "banii digitali"? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Alex. Desigur, am putea discuta, totul e sa am si timp... pe de alta parte, ce intelegi prin bani digitali? Banii din cont, adica non-cash-ul, sau crypto? Pt ca e o diferenta uriasa...

      Ștergere
  2. Da, crypto. De-abia am aflat ca JPM coin exista de 2 ani

    RăspundețiȘtergere

Va rog sa va treceti numele sau un pseudonim cand comentati, pentru a nu aparea cu "anonim". Multumesc!

Ultima postare

Sfarsit de 2022