marți, 12 martie 2019

Prophecy


O alta carte scrisa de Kiyosaki:




O carte interesanta, mai ales vazuta in perspectiva a ceea ce se intampla in Romania:

- mai exact in privinta deficitului de la sistemul de pensii de stat, care este o adevarata gaura neagra
- in privinta deficitului de persoane active care, practic, sustin prin munca (si contributiile impuse acestei munci) sistemul de pensii de stat
- in privinta migratiei de persoane tinere, care fac ca deficitul de persoane active (care sustin sistemul de pensii de stat) sa fie si mai mare




Desi a fost depasit anul presupus a fi predispus la o criza in SUA, respectiv anii 2016 - 2017, rationamentele din carte nu pot fi negate.

Cartea prezice ca ajungerea la pensie a generatiei "baby boomers" , in jurul anilor 2016 - 2017, va cauza o criza in SUA. (chiar daca nu s-a intamplat, asta nu inseamna ca nu se poate intampla in curand, dat fiind ca acesti proaspeti pensionari pe langa faptul ca nu vor mai pune bani in planurile lor de pensionare (adica fondurile respective nu vor mai investi in actiuni), vor fi nevoiti (legal) sa scoata bani din planurile lor de pensionare (ceea ce inseamna ca fondurile vor fi nevoite sa inceapa sa vanda actiuni)

In acelasi timp cartea discuta cateva metode in care un actual tanar se poate proteja de viitoarea criza si in care isi poate maximiza castigurile.

Aceasta situatie se poate repeta si la noi cu Pilonul 2 (presupunand ca psd mai lasa ceva in viata din pilonul 2, in fuga lui de a pune mana pe orice bani).
Mai exact , primele "valuri" de pensionari ce au si pensie Pilonul 2 vor ajunge la pensie in jurul anilor 2039-2040. (asta daca nu cumva va creste varsta de pensionare , ceea ce, la ce criza de persoane active e acum si la ce gaura e in bugetul de pensii de stat, e posibil).
In momentul in care aceasta prima generatie va ajunge la pensie foarte probabil va incepe vanzarea de actiuni pe bursa de catre fondurile Pilon 2, fapt ce este probabil sa duca la o criza sau macar la o corectie.

Sa nu se inteleaga cumva ca sunt impotriva Pilonului 2, din contra. Consider ca Pilonul 2 este unul dintre putinele lucruri bune ce s-au construit dupa anii '90.
Ceea ce spun este ca Kiyosaki are logica in ceea ce spune, mai exact ca atunci cand ceva se vinde masiv atunci e foarte posibil ca pretul acelui ceva sa scada, si asta poate duce cel putin la o corectie pe bursa care este posibil sa se transmita si in sistemul economic.


Cartea poate fi ascultata in engleza pe link-ul de mai jos.
Prophecy

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va treceti numele sau un pseudonim cand comentati, pentru a nu aparea cu "anonim". Multumesc!

Ultima postare

Sfarsit de 2022