vineri, 4 septembrie 2020

Amintiri despre viitor

 Salut cititorule! ✋

Te avertizez ca nu o sa iti placa ce o sa iti spun in randurile urmatoare, asa ca, daca vrei sa citesti, o faci pe propria raspundere! 👀⚠

Situatia economica mondiala nu e roz, desi pe burse este o euforie totala.

Am mai trecut prin ceva asemanator, intr-o proportie, in 2007-2008.

Atunci nu stiam ca suntem inaintea unei crize, acum avem scena deja pregatita pentru o criza, sau macar o recesiune.

Si ce facea Romania in 2007? Citez dintr-un articol publicat in acel an:

"


Deputatii au aprobat in unanimitate, joi, propunerea legislativa a PSD de crestere a pensiilor. Legea prevede cresterea punctului de pensie, majorarea fiind de pana la 37,5% din salariul mediu brut pe economie de la 1 ianuarie 2008 si pana la 45% de la 1 ianuarie 2009. In proiectul initiat de PSD, majorarea era stabilita la 45% din salariul mediu brut.

Fondul Monetar International a criticat vineri Romania privind planurile de a majora substantial pensiile, declarand ca aceasta decizie ar putea duce la amplificarea presiunilor inflationiste si la majorarea deficitului de cont curent, potrivit NewsIn.

"

Asa, pt amintire:

- Ministrul finantelor si economiei in acea perioada: Vosganian (care, ce e drept, a fost contra majorarii, dar cu toate astea majorarea s-a facut)

Primul ministru in acea perioada: Tariceanu

Atunci am marit pensiile inainte de criza, acum, desi suntem in situatia care suntem, plus deja o depasire a cotei de 3% de deficit bugetar, facem acelasi lucru.

Einstein spunea:

"Nebunia înseamnă să faci acelaşi lucru în mod repetat şi să te aştepţi să obţii alt rezultat."

Cred ca e o granita foarte subtire intre nebunie si prostie, in cazul de fata.

Revenind, in particular situatia economica a Romaniei este si mai putin roz decat cea din multe tari din UE. (dar bine ca macar suntem in UE 🙏 )

La fel cum fiecare iarna ia autoritatile din Romania prin surprindere, si recesiunile iau intotdeauna autoritatile din Romania prin surprindere! 😱


Dar asta se intampla in primul rand din cauza politicilor fiscale perpetuate de aproape fiecare guvern.

Pomeni electorale si nu numai (aici intrand in primul rand politici nesustenabile de mariri de salarii si pensii) iar, in cazul special al guvernelor de o anumita culoare  (nu spun care, dar sunt cei ce au guvernat cel mai mult dupa 89), subminarea investitiilor, si in primul rand a investiilor in infrastructura. 

Majoritatea guvernelor Romaniei de dupa 89 s-au comportat exact ca romanul clasic, sa il numim Ion, care se imprumuta la x de la un salariu la altul, si cand vine vremea sa ii dea banii inapoi lui x se imprumuta de la y. Iar cand Ion primeste si el o prima sau ii pica niste bani de undeva, in loc sa ii economiseasca (ce sa mai vorbim sa ii investeasca) , Ion al nostru ori se duce la carciuma si bea acei bani, ori, in cel mai "bun caz", Ion isi cumpara ceva "cool" ca sa se dea mare in fata vecinului. (pe care vecin Ion nici macar nu il place).

Asta e marea problema, ca guvernele in loc sa investeasca pentru a produce apoi cashflow, se arunca la cheltuieli cu bani pe care nu ii au. 

Nici nu imi mai amintesc cand Romania a fost ultima oara pe excedent bugetar.

Stiai ca Bulgaria (da, tara aia cu care ne comparam noi si fata de care ne credem mai cu mot) a fost in ultimii 3 ani pe excedent bugetar? 👀

Da, noi ne chinuim sa ne incadram in 3% (anul trecut nu am reusit asa cum nu o sa reusim nici anul acesta) iar bulgarii au excedent bugetar.

De ce se intampla asta? Pentru ca la noi se cheltuiesc foarte multi bani , asa cum am spus, pe ajutoare sociale, pe pensii si salariile aparatului bugetar (care este mult prea numeros si ineficient pe deasupra) si nu se investesc bani pentru a produce cashflow pe viitor.

Haideti sa vedem cum arata evolutia deficitului bugetar si a datoriei guvernamentale pe ultimii 5 ani in tarile din UE.

2015


2016

2017

2018
din acest an se inverseaza asezarea graficului, in sensul ca cele pozitive apar sus, asa cum e normal, iar cele negative apar jos

2019

Ce observam de aici?
In primul rand ca am ajuns pe ultimul loc in UE ca deficit in 2019.
In 2018 am fost pe penultimul loc, inainte Ciprului. Mare realizare.
O alta observatie e ca datoria guvernamentala s-a mentiunut relativ constanta in acesti ani, dar probabil graficul pentru anul acesta nu o sa mai arate la fel, pentru ca, odata cu maririle de pensii si salarii din sectorul bugetar a venit si o serie masiva de imprumuturi, atat interne cat si externe, pentru a "sustine"aceste mariri.
Nu e dragut? Ne imprumutam ca sa marim salarii si pensii 😱👴👵
Nu ma intelege gresit, nu am nimic cu pensionarii, si eu am parinti pensionari si mi-as dori sa aiba pensia mai mare, dar nu prin metode nesustenabile si ale caror efecte se vor vedea in viitor.

In plus , din pacate, educatia financiara lipsa a romanilor se vede si in aceste momente pentru ca multi pensionari sunt revoltati ca guvernul actual le-a "taiat"pensiile!  In plus pe ei nu ii intereseaza de unde vin acesti bani, nici daca isi indatoreaza copiii sau nepotii pe zeci de ani de acum incolo...
Nu, oameni buni, guvernul actual nu v-a taiat pensiile, ci vrea sa vi le mareaca cu 14% (care procent de 14% oricum este si el nesustenabil in momentul actual, dar gaura va fi ceva mai mica decat daca se maresc cu 40%).
Dar oamenii afectati considera ca prin faptul ca li se mareste pensia cu 14% in loc de procentul de 40% de fapt li se taie pensia... nu stiu daca e de ras sau e de plans 👦💧

Un alt lucru pe care vreau neaprat sa il mentionez aici legat de pensionari este momentul in care trei federatii de pensionari, respectiv Federaţia Naţională a Pensionarilor din România, Uniunea Generală a Pensionarilor din România şi Federaţia Naţională „Unirea” a Pensionarilor din România au facut o solicitare catre guvern prin care cereau ca majorarile de pensii sa se faca cu 40% prin folosirea ca sursa a venitorulor contribuțiile pentru Pilonul 2 și rezervele Băncii Naționale. 😱🙈😢😬
Sarind peste faptul ca imi e greu sa cred ca niste federatii de pensionari au venit cu acest plan, in primul rand ca stiu ei ce sunt rezervele BNR (mai exact ca imi e greu sa cred ca ideea nu a venit din alta parte...), sa propui tu, ca pensionar, sa iei bani de la Pilonul 2 ca sa iti dea tie , e asa:

- intr-o familie ce sta intr-un apartamet, si care e formata din doi parinti (activi, care muncesc adica), 2 copii si 2 bunici ai copiilor (pensionari), parintii vin acasa cu o pizza cumparata din banii lor , pentru a manca cu totii, iar bunicii decid sa manance ei si o bucata din feliile nepotilor, si inca o bucata din feliile copiilor lor, cei doi adulti activi. 😱
Aberant, nu? 

Oricum, fiind an electoral pensiile se vor mari, intr-un procent sau altul, chiar daca acest lucru e nesustenabil.
Si banii pentru aceste mariri se vor gasi prin imprumuturi si rostogolirea altor imprumuturi ajunse la scadenta, si tot asa...

Si , apropo de imprumuturi, uite aici o imagine care face cat 1000 de cuvinte:

Ce spune acest grafic?
Ca ne-am imprumutat, in 2019, cel mai scump dintre toate tarile din UE! 😱
De ce se intampla asta? De credibilitate! 
Iar credebilitatea tine de politici si de cifre!

Daca pensiile se vor majora cu 40% ne va fi dor de dobanzile la care accesam imprumuturi in anul 2019! 💸💣🚀

In plus e foarte important cine va castiga alegerile de la sfarsitul anului. Un anumit partid a anuntat deja inainte de motiunea de cenzura , cea pe care au ratat-o, ca, daca vor ajunge la guvernare acum, vor mari pensiile prin taierea banilor de la investitii...😱👎 ....cinic... dar clasic pentru ei.
De ce e foarte important? 
Pentru ca, dupa aceste alegeri, vor urma mai multi ani, in principiu 3, (daca nu vor avea loc alegeri anticipate in acest interval) in care nu vom avea alegeri. Nu imi amintesc ca, dupa 2000, sa mai fi avut un asemenea interval lipsit de alegeri parlamentare sau prezidentiale.
Deci vor fi 3 ani neelectorali, 3 ani in care se poate face reforma daca se vrea, 3 ani in care se pot mari taxe si impozite fara ca cineva sa fie penalizat le vot!

Si, din punctul meu de vedere, eu cred ca oricine va castiga alegerile, taxele si impozitele se vor mari. Substantial! Indiferent de ce ni se spune INAINTE de aceste alegeri.
Nu stiu daca din 2021, pentru ca alegerile sunt pe 6 decembrie si nu stiu daca cine va castiga apuca sa faca proiectul de buget cu modificarile fiscale aferente in doar cateva saptamani, pana la sfarsitul anului. In plus, intr-o tara normala (oare traim intr-o astfel de tara?) modificarile fiscale (de taxe si impozite) se anunta din timp, cu minim 6 luni, pentru ca toata lumea sa aiba timp sa se poata adapta, sa isi poata face la randul lor proiectii si bugete.

Dar, daca taxele si impozitele nu vor creste din 2021, sunt convins ca vor creste din 2022! 
Nu cred ca se poate altfel!

Dar este important si ce se va face cu banii din maririle de taxe si impozite: vor merge o parte in investitii ce vor genera cashflow, sau vor fi utilizati cu totii pentru pensii si salarii?

De ce nu se poate altfel? Pentru ca, inainte de marirea actuala a pensiilor (ca va fi cu 14% sau ca va fi cu 40%), cheltuielile statului roman cu salariile bugetarilor si cu pensiile au ajuns la 96.3% din venituri in acest an!!! 😱
Repet, inainte de orice alta marire.
Ce e drept veniturile la buget au scazut, afectate de pandemia actuala, dar cifrele raman valabile.
In plus, atunci cand unui om chibzuit ii scad veniturile, el reduce din cheltuieli, sau in cel mai rau caz le mentine la acelasi nivel, in nici un caz nu le creste...



Atunci poate te intrebi de ce ar vrea cineva sa mai creasca salariile la buget sau pensiile in acest context?
Pai raspunsul e simplu: un anumit partid are bazinul electoral in majoritate din aceste categorii, asa ca pentru el cel mai important lucru e sa isi multumeasca electoratul prorpiu, fara sa conteze daca pentru asta arunca tara in groapa sau da cu ea de gard! 👀👎

Desigur, veniturile la buget pot creste prin mai multe metode:
- o colectare mai buna
- scoaterea firmelor sau a unor sectoare din asa nuita zona gri
- atragerea investitiilor private (externe sau interne)

Dar toate aceste lucruri nu se pot face usor , nici de pe azi pe maine.
Iar atragerea investitiilor, cu precadere atragerea capitalului privat extern, nu se poate face fara investitii in infrastructura si fara unele facilitati.

Si cum toate acestea se pot realiza doar in timp, la care se mai adauga timp pana cand rezultatele se vad in cresterea economica si in PIB, iar statul roman oricum nu este campion la a face asa ceva, cea mai simpla metoda va fi cresterea de taxe si impozite.
Mai ales ca la asta se pricepe statul roman.

Ca atare, vor urma niste ani mai grei.

Iar efectele pandemiei asupra economiei se vor vedea , chiar daca nu imediat. Dar se vor vedea, poate in 6 luni, poate intr-un an, poate in doi...

Si puneti-va intrebarea urmatoare:
daca statul roman a ajuns sa aiba deficit bugetar de peste 3% in crestere economica (si nu pentru a face investitii, ci pentru a plati salarii si pensii), cum credeti ca va fi deficitul statului roman intr-o recesiune economica? Dar intr-o criza economica? 
Evident, mult mai mare! 
Si ce credeti ca va face statul roman ca sa se autosustina, atunci cand deficitul lui va creste necontrolat?
Evident. va mari taxele si impozitele, va inventa noi taxe si noi impozite!

Iar noi trebuie sa ne pregatim pentru asta!
Cum?
- Educandu-ne financiar, ca sa intelgem economia, finantele si sa stim cu cine votam si mai ales cu cine NU. 👦
- economisind si investind, iar educatia financiara ne va ajuta si la acest lucru 📗 
- foarte important: fondul de urgenta, un fond care sa asigure un trai decent pt minim 6 luni, ideal 1 an.

Nu vreau sa sune ca si cum ar veni apocalipsa 👦 pentru ca, evident, nu o sa vina, doar cred ca vor urma cativa ani mai grei dpdv economic, si ar fi bine sa fim pregatiti pentru asa ceva.

Nu in ultimul rand, perioadele grele dpdv economic vin si cu oportunitati de investitii pentru cei educati in acest sens. 👦

So, educa-te, economisteste , taie din cheltuieli, investeste chibzuit, si pregateste-te! 👍

Si, nu uita, un om educat financiar este un om mai bogat! 👦









2 comentarii:

  1. Bun articol. Spui pe fata ce multi nu vor sa o zica/accepte. Dupa ei, e totul ok... dar doar momentan. Acum intrebarea e: DCA sau strangem o suma mai asa si incercam, more or less, un fel de VA (vad asta ca fiind un time the market)?

    Ms,
    Radu

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Radu! Sincer eu as merge pe un DCA avansat :), adica pe DCA pe caderi de minim 5%. Poti spune ca e si asta un mini market timing :).

    RăspundețiȘtergere

Va rog sa va treceti numele sau un pseudonim cand comentati, pentru a nu aparea cu "anonim". Multumesc!

Ultima postare

Sfarsit de 2022