luni, 9 august 2021

Drumul unui roman catre independenta financiara : Investitia in actiuni

 Drumul unui roman catre independenta financiara 


2.Investitia in actiuni

Salutare cititorule!✋

Scriam in articolul anterior ca una dintre cele mai populare investitii pt romani, in drumul catre independenta financiara, este investitia in imobiliare. Si punctam plusurile si minusurile aceste investitii. Personal consider ca e foarte greu sa ajungi la independenta financiara fara sa ai (si) investitii in imobiliare.

In aceste articol (practic este episodul 2 al seriei “Drumul catre independenta financiara pentru un rezident roman”) voi discuta despre o alta investitie ce, in principiu, nu trebuie sa lipseasca din portofoliul unui roman ce doreste sa parcurga drumul (as spune greu, dar mie nu mi s-a parut greu, ci mai degraba interesant) catre independenta financiara.

Este vorba despre investitia in actiuni.


Rezidentul roman are mai multe posibilitati sa investeasca in actiuni.

Cea mai la indemana este sa investeasca, printr-un broker, pe BVB (Bursa de valori Bucuresti).

Am incercat cativa brokeri in timp si am studiat multi altii.

Printre brokerii incercati sunt BT Capital Partners, XTB, Tradeville.

M-am oprit in final la Tradeville, datorita faptului ca grila de comisioane este simpla, nu exista un abonament (lunar, trimestrial sau anual) cum percep alti brokeri si, in special, nu schimba grila de comisioane prea des, cum face un broker in mare voga acum in Romania (nu dau nume).

Deschiderea de cont la un broker din Romania este destul de simpla, fiind chiar mult simplificata acum in timpul pandemiei. In principiu acum se poate deschide cont online la mai multi brokeri din Romania, ceea ce e un lucru bun si normal!

Bursa de la Bucuresti nu este foarte spectaculoasa , in sensul ca nu ai o foarte mare varietate de actiuni in care poti sa investesti, dar totusi sunt companii care dau dividende constant si cu randament bun, cee ace e un lucru de care trebuie tinut cont! In acelai timp nici rulajul nu este mare pe BVB, asta si din cauza ca sunt putini investitori personae fizice ce investesc pe bursa de le Bucuresti. Dupa ultimele statistici sunt in jur de 70.000 de investitori personae fizice, la care, desigur, se adauga investitorii insitutionali. 

De ce, la o populatie de aprox 19 milioane de oameni sunt pe bursa doar 70.000? Raspunsul e simplu: lipsa educatiei financare.

Ok, odata deschis contul la un broker, sunt cateva instrumente pe care un investitor trebuie sa la aiba in portofoliu:

- Prima categorie de instrumente, o reprezinta, evident,  actiunile.

In actiuni se poate investi direct, sau prin (singurul) ETF. ETF-ul este un fond de investitii care este listat la bursa. Pe BVB avem un singur ETF, TVBETETF, care replica exact indicele BET, care este indicele principal al bursei de la Bucuresti. La inceput poate sa fie o idee buna sa investim in acest ETF, pana intelegem cum merge treaba pe bursa, dar, pe termen lung, nu este o idee buna deoarece comisionul acestui ETF este destul de mare si ne va afecta randamentul investitiei.

O alta metoda ca sa investim in actiuni este printr-un fond mutual (fond de investitii nelistat la bursa). Aceste fonduri mutuale le gasim in portofoliul mai multor entitati (BT Asset Management, NN, BRD, OTP, BCR, Raiffeisen Asset Management). Dupa cum se poate observa cam toate bancile mari au si o divizie de fonduri de investitii, unde o persoana fizica poate sa investeasca. De retinut insa ca aceste fonduri mutuale vin cu costuri (comisioane totale, sau TER) mai mari decat ETF-urile!

De ce am vrea sa investim in actiuni? In principal din doua motive:

1. In timp actiunile se apreciaza in valoare, si astfel ce ai cumparat azi cu x lei , peste ani de zile va avea valoarea de x+y lei (unde y poate sa aibe si de cateva ori valoarea lui x, adica actiunile sa isi dubleze, tripleze valoarea, etc). Desigur, in functie de ciclul economic actiunile sis cad, dar, daca ai rabdare, long term cresterea e dovedita statistic si istoric.

2. Al doilea motiv ar fi ca multe actiuni dau dividend. Pe BVB sunt actiuni care dau si dividend cu randament annual de 2 cifre. Desigur ca dividendul nu egarantat, in unii ani o actiune poate sa nu dea dividend, dar cu putina analiza se pot allege acele actiuni ce, in general, dau constant dividend. Iar aceste dividend, reinvestite long term, fac minuni in portofoliu 😊.

- A doua categorie de instrumente o reprezinta obligatiunule, dar acestea or sa faca obiectul episodului urmator. (obligatiunule sunt un instrument adesea neglijat, pe nedrept, si o sa explic in episodul viitor de ce)

Revenind la actiuni, de pe urma lor se pot face bani frumosi si prin tranzactii speculative, dar pentru acest lucru sunt necesare sume mai mari si o intelegere mai profunda a fenomenului, asa ca aceste tranzactii speculative nu sunt recomandate incepatorilor. Stiu, tentatia castigului rapid e mare, dar sansele sa pierzi bani in loc sa castigi la tranzactiile speculative sunt mult mai mari la inceput.

Ca sa aveti o idee cam care ar fi randamentul pe BVB pe termen lung, pot spune ca se poate castiga in medie 8-9% pe an fara sa iti asumi cine stie ce riscuri, cee ace, din pucntul meu de vedere e f ok.

Desigur, se pot scoate randamente mai mari asumandu-ti riscuri mai mari.

In actiuni se poate investi si pe pietele externe desigur. Aici este mai simplu de investit long term prin ETF-uri, pentru ca exista o variatet foarte mare de ETF-uri, pot spune, fara sa exagerez, ca sunt mii de ETF-uri listate pe diferite burse si care replica diferiti indexi.

In Europa principalele burse sunt cea de la Londa, cea de la Frankfurt si cea de la Amsterdam.

Atentie mare cand investiti pe bursele externe pt ca sunt unele tari ce percep comsioane suplimentare fata de cele percepute de broker.

Personal pe bursele externe nu am in acest moment decat doua ETF-uri foarte mari de la iShares. In general investesc doar in ETF-uri de la iShares sau de la Vanguard.

Am avut mai multe ETF-uri, am avut chiar si actiuni individuale, gen Facebook, dar le-am vandut.

Plusuri:

+ necesita incomparabil, la inceput, mai putini bani decat investitiile directe in iimobiliare

+ este o investitie lichida (se poate vinde imediat)

+ in general randamentele pe bursa sunt mai mari decat randamentul investitiilor directe in imobiliare

+ in general nu necesita cheltuieli suplimentare (la investitia directa in imobiliare ai cheltuieli de mentenanta, cheltuieli cu gasirea unui nou chirias, etc)

Minusuri:

- este o investitie mult mai volatila,  in sensul ca preturile actiunilor variaza mai mult si mai rapid decat pretul imobiliarelor

Ca o concluzie:

Investitia in actiuni nu trebuie sa fie o sperietoare. Deschiderea de cont la un broker e simpla, internetul e plin de informatii si de cursuri (unele gratuite aletele cu bani).

Iar pentru un incepator regula de aur e sa faca DCA, adica sa investeasca constant lunar, intr-un portofoliu de actiuni fara sa tina cont de pretul din acea perioada a actiunii.

De ce? Pentru ca, asa cum am aratat mai sus, istoric actiunile cresc, iar obtinerea unui randament de 9% pe BVB nu e ceva stiintifco-fantastic. Iar la 9% randament, banii se dubleaza in ? Ai stiut?  Daca nu, iti spun eu, in 8 ani. (regula lui 72, daca nu o stii fa putin research pe internet).

Poate nu ti se pare fantastica dublarea banilor in 8 ani, poate ai vrea sa o obtii in 2 ani, dar sfatul meu e sa fugi de cel ce iti promite asa ceva.

Oricum, portofoliul tau va creste, teoretic, mult mai repede, pt ca tu o sa reinvestesti dividendele si, pe langa ele, o sa contribui sit u lunar cu capital, cumarand noi actiuni.

Care e scopul pt tot acest process?

La mine scopul a fost si este independenta financiara.

La tine poate sa fie altul: poate linistea psihica de a avea un portofoliu financiar, cine stie?

Ne vedem la urmatorul episode unde o sa vorbim despre obligatiuni!


ps: articolul poate fi citit si pe:

Drumul catre independenta financiara:Investitia in actiuni

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va treceti numele sau un pseudonim cand comentati, pentru a nu aparea cu "anonim". Multumesc!

Ultima postare

Sfarsit de 2022