sâmbătă, 17 februarie 2018

Revolut

Am tot auzit de Revolut, aplicatia magica ce te lasa sa faci transferuri bancare gratuite si schimb valutar la cursuri interbancare, si am vrut sa testez minunea.

Asa ca am instalat-o pe mobil (platforma Android).
Arata destul de bine si e intuitiva.
Mi-am facut cont. (mi s-a cerut la instalare o adresa de email si un numar de telefon)
Am primit un cod pt a imi confirma identitatea si astfel contul mi-a fost validat.



Aplicatia este securizata cu un pin.

Dupa validarea contului este obligatoriu sa iti faci un card.
Aici vine partea interesanta, pt ca ai doua optiuni:
   1. un card virtual gratuit
   2. un card fizic, care iti este expediat acasa si care costa aprox 5 lire sterline
Cardurile au in  spate o institutie bancara din UK.
O alta optiune este intre Visa si Mastercard.

Cu cardul fizic se poate extrage , evident, cash de la ATM-uri fara comision (spun ei, eu nu am testat) in limita a 200 EURO pe luna, dupa aceasta suma comisionul este piperat, 2%.

Eu am optat pt versiunea virtuala, Visa.
Mi s-a generat imediat automat cardul in aplicatie.

Urmatorul lucru pe care l-am facut a fost alimentarea lui cu bani.
Suma minima cu care se poate alimenta este de 50 ron sau 10 euro.
Mi-am definit contul meu bancar de la o banca din Romania in aplicatia revolut si am facut top up (am alimentat contul bancar aflat in spatele cardului virtual visa).
Banii au ajuns instant si fara niciun comision.

Nu exista nici comisioane de administrare de card sau de cont sau alte comisioane de acest gen practicate in general in sistemul bancar.

Se pot trimite bani unui alt user revolut fara niciun comision si banii ajung aproape instant.

Daca trimiti bani catre contul tau bancar al unei banci din Romania, comisionul este tot 0, iar transferul dureaza intre 24 si 48 de ore.

De fapt transferurile in tari din UE sunt gratuite.

Un alt avantaj este ca poti avea mai multe tipuri de valute si, evident, mai multe conturi bancare in aplicatie si ca aplicatia poate lucra cu o multime de valute.

Ce nu mi-a placut:
ei se lauda ca poti face schimb valutar la curs interbancar. Nu stiu insa de unde isi iau cursurile interbancare, pt ca eu am incercat sa fac un schimb din RON in EURO , si , desi am stat aproape o zi cu ochii pe cursul oferit de ei,  care se actualizeaza in timp real in aplicatie, nu am reusit sa prind un curs bun. Ba mai mult, desi cursul nostru de schimb (cursul BNR) era in scadere in ziua in care am incercat eu (in sensul ca euro scadea si leul se aprecia) nu doar ca nu am reusit sa schimb la un curs interbancar (urmaream cursul interbancar live, pt comparatie) dar pana la urma cel mai bun curs pe care l-am prins a fost putin mai mare decat cursul BNR oficial aferent zilei precedente (in conditiile in care, repet, EURO era in scadere).

Pe langa acest dezavantaj, aplicatia nu lucreaza decat cu fiat...

Concluziile sunt:
   - daca vrei sa folosesti aplicatia doar pt schimb valutar, nu merita.
   - daca vrei sa o folosesti pt crypto, nu merge
   - daca vrei sa o folosesti pt a transfera bani fara comisioane, sau cu comisioane mici , atunci MERITA.
     (sunt comisioane pt transferurile in tari din afara UE, prin SWIFT. In plus sunt niste limite de transfer zilnic si lunar, care pot fi gasite pe pagina oficiala a lor si pe care eu nu le-am testat)


UPDATE 20200726:
- Dupa aproximativ 2 ani de utilizare, pot sa spun ca aplicatia e chiar grozava. Intre timp au aparut si banci in Romania care ofera (unele cu anumite conditii) transfer SEPA gratuit , dar niciuna dintre ele nu egaleaza Revolut la viteza de transfer a banilor. Intre timp, asa cum era de asteptat, cei de la Revolut au inceput sa adauge niste comisioane la serviciile lor, asa ca o sa mai vedem ce se intampla...
Tot intre timp , pt tipul de cont clasic Revolut, poti achizitiona acum actiuni, crypto sau aur din aplicatie, dar spread-urile nu sunt deloc grozave, asa ca, din punctul meu de vedere nu se merita acest lucru. Ca sa nu mai spun ca nu mi se pare deloc sigur sa iti tii un portofoliu de actiuni\crypto\aur on a long term in Revolut...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va treceti numele sau un pseudonim cand comentati, pentru a nu aparea cu "anonim". Multumesc!

Ultima postare

Sfarsit de 2022