sâmbătă, 23 septembrie 2017

Tata bogat tata sarac


Urmatoarea carte de educatie financiara citita este Tata bogat tata sarac, scrisa de Robert Kiyosaki.
Este o foarte buna carte despre inteligenta financiara.

Cartea este scrisa sub forma de lectii, care cuprind istorii pline de invataminte din viata autorului.
Aceasta calatorie prin viata autorului ofera o viziune  rara (daca nu chiar unica) a unui copil - tanar - adult care a avut sansa sa fie sfatuit de doi tati cu o personalitate puternica, dar atat de diferiti:





- unul fiind tatal natural, care avea numeroase studii la universitati prestigioase, care avea o functie importanta in sistemul de stat, un venit destul de bun, dar care dpdv al averii era de nivel mediu, daca nu chiar sarac

- celalalt (fara studii inalte, ba chiar si fara liceu terminat, dar cu o inteligenta financiara deosebita, cu diverse afaceri si cu o avere mult peste medie si care, in timp, a devenit unul dintre cei mai bogati oameni din zona ) fiind tatal celui mai bun prieten al lui si care l-a luat sub aripa lui ocrotitoare si l-a invatat tot ce stia, ca pe propriul lui fiu

Calatorind alaturi de autor avem sansa sa invatam f multe lucruri ce tin de educatie financiara , iar viziunea noastra asupra banilor si a castigurilor financiare se schimba cu fiecare lectie citita.

Idei esentiale desprinse din carte:

-Casa ta este un pasiv, si nu un activ; este un activ doar daca o folosesti pentru a obtine venit.

-Active sunt lucruri care iti aduc venit ( actiuni, proprietati inchiriate, afaceri profitabile), in timp ce pasivele sunt cele care consuma venit (casa , masina, afaceri neprofitabile).

-Pentru a deveni independent financiar, este mai important sa detii active de mare valoare, decat sa fii angajat.

-Devii independent financiar atunci cand venitul pe care il obtii lunar din activele tale depaseste cheltuielile lunare.

-Averea se masoara prin numarul de luni pe care le poti trai numai din venitul obtinut din activele tale.

-Sfatul universal valabil care ne spune ca, daca invatam bine la scoala si obtinem o slujba bine platita, nu trebuie sa ne facem griji pentru viitorul nostru financiar (pentru ca angajatorul sau statul vor avea grija de noi la pensie) este un sfat care nu mai e valabil, pt ca statul nu va mai avea de unde sa ne plateasca pensiile, din cauza faptului ca sistemul de pensii de stat este falimentar si a scaderii ratei natalitatii (putinii copii pe care ii avem nu ne vor putea sustine pensiile). Suna f cunoscut si pt actualitatea romaneasca, nu e asa?...

-Scoala ne invata cum sa devenim angajati, lucru ce era util doar in Era Industriala. Acum ne aflam in Era Informationala, unde, pentru a dobandi independenta financiara, nu mai este suficient sa fii doar angajat (chiar si unul dintre cei mai buni), ci trebuie sa fii investitor si/sau proprietar al unei afaceri profitabile, iar investitiile si afacerile tale sa genereze lunar venit pasiv.

-Inteligenta financiara presupune cunoasterea urmatoarelor domenii principale: ABC-ul financiar (capacitatea de a intelege cifre), strategiile de investitii (sa stii cum sa inmultesti banii), piata (cererea si oferta) si legea (trebuie sa cunosti legile, codul fiscal si contabilitatea).


O carte ce nu trebuie sa lipseasca din biblioteca nimanui , in masura in care este interesat de educatia financiara.

Cartea se poate comanda de aici:
Tata bogat tata sarac

Spor la citit!

Un comentariu:

  1. eu am citit-o partial. Da de gandit! - nu e nevoie de scoala pt a ajunge bine, dar e nevoie de efort si ratiune.

    RăspundețiȘtergere

Va rog sa va treceti numele sau un pseudonim cand comentati, pentru a nu aparea cu "anonim". Multumesc!

Ultima postare

Sfarsit de 2022