vineri, 16 februarie 2018
Ce facem cand inflatia creste?
Acum cateva zile, BNR, prin vocea guvernatorului Mugur Isarescu, a anuntat ca majoreaza prognozele de inflatie pt 2018 astfel:
- de la 3.9% la 5% pentru trimestrele 1 si 2
- de la 3.2% la 3.5% pentru sfarsitul anului
BNR a decis si majorarea ratei dobanzii de politica monetara de la 2.00% la 2.25%.
Totodata BNR a majorat si rata de dobanda pentru facilitatea de depozit de la 1% la 1.25% si rata dobanzii aferenta facilitatii de creditare de la 3% la 3.25%.
Intrebarea este ce facem noi si cum ne protejam activele (sau, mai simplu, banii) atunci cand inflatia creste?
Raspunsul este ca exista cateva metode care sa ne ajute sa luptam contra inflatiei:
In primul rand e important si ce nu trebuie sa facem:
1. Adica in principiu nu ar trebui sa mai investim in titluri de stat \ obligatiuni, pt ca valoarea lor incepe sa scada atunci cand inflatia creste. Titlurile de stat au avantajul ca nu sunt purtatoare de impozit, dar chiar si asa, la o inflatie prognozata intre 3.5% si 5% ele nu prea mai reprezinta o solutie, decat daca vor aparea noi emisiuni cu o dobanda peste a inflatiei prognozate.
2. Depozitele si conturile de economii nu reprezinta o solutie(decat poate pentru a limita pierderile...). La data la care scriu acest articol, cea mai buna dobanda la economii este oferita de Intesa SanPaolo Bank, respectiv 2.35% pe an prin planul de acumulare (dobanda creste in anul 2 si anul 3 cu 0.10%, in anul 4 si anul 5 cu 0.15% si incepand cu anul 6 cu 0.25%). Deci, dupa cum se poate vedea, cea mai buna dobanda la economisire, acum, este sub prognoza inflatiei. Desigur este posibil, chiar probabil, ca dobanzile la economisire sa inceapa sa creasca usor, dar este putin probabil ca in viitorul apropiat si mediu sa acopere inflatia (daca luam in calcul si comisioanele, impozitul pe dobanda, etc ).
Ok, dar ce ar trebui sa facem?
Sa investim in alte instrumente care sunt mai putin afectate de cresterea inflatiei:
1. Fonduri mutuale diversificate (care investesc mai putin sau deloc in obligatiuni)
2. Fonduri mutuale de actiuni.
Atentie foarte mare la comisioane cand investim in fonduri. Fondurile afiseaza tot felul de comisioane, de administrare, de subscriere, de rascumparare (de obicei cel de rascumparare e 0% daca unitatile de fond sunt detinute cel putin 1 an) , de tranzactionare, etc, dar pe noi ne intereseaza totalul cheltuililor fondului,
pentru ca acesta ne afecteaza practic randamentul investitiei.
Personal prefer fondurile de tip INDEX, pt ca au comisioane mai mici (desi sunt sensibil mai mari decat fondurile index din SUA). Dar varianta de fond index se poate accesa doar pt investitiile in actiuni, ceea ce inseamna un risc asumat mai mare.
Sunt cateva variante de fond index accesibile in Romania:
Certinvest XT Index - cheltuieli 3.60%
Certinvest BET Index - cheltuieli 3.20%
Certinvest BET-FI Index - cheltuieli 2.90%
BT Index Romania ROTX - cheltuieli 2.04%
BT Index Austria ATX - cheltuieli 2.06%
(acesta din urma e f interesant din doua motive:
a.pt ca nu investeste pe piata din Romania, ceea ce inseamna si diversificare geografica
b. pt ca moneda lui este EURO, nu lei
stim ca diversificarea e importanta in investitii, iar aceasta se face pe tipuri de active, pe tipuri de monede, dar si geografic)
Mai este un fond de tip index, ETF BET Tradeville, dar acesta se poate accesa doar avand cont pe BVB (bursa din Romania) la un broker.
3. Investitia in aur (atat fizic cat si aur de cont. Din pacate in Romania nu exista ETF-uri pe aur)
a. din cate stiu eu, in Romania in aur de cont se poate investi doar la Piraeus Bank
b. aur fizic , la data la care scriu acest articol, se poate cumpara sub forma de mici lingouri de la BCR sau de la Piraeus, din mediul bancar. Avantajul este ca aurul de investitii este scutit de TVA. Aici insa problema este ca pretul de vanzare este destul de mare. In plus, pt a il putea revinde catre ei, singura optiune pe care ei o ofera este ca aceste lingouri sa fie tinute in custodie la ei (ceea ce inseamna taxe de depozitare, deci randament scazut). Daca luati aurul acasa (ceea ce oricum nu e recomandat :) ) bancile respective nu mai rascumpara micile lingouri.
In afara de mediul bancar, lingouri de aur mai sunt comercializate de catre cei de la Aurom Invest, aur pe care ei se ofera sa il rascumpere oricand la 97% din pretul zilei la cotatia KITCO (o mare companie cu sediul in Canada ce ofera cotatii live pt metale pretioase)
c. mai este o optiune interesanta, tot de la Piraeus Bank, si anume Economii de aur.
cum functioneaza:
- se deschide planul Economii de aur (ce cuprinde un cont de economii in lei si unul in aur)
- dobanda la contul de economii este (la data articolului) 0.9% (cam mica, ce e drept)
- in contul de lei se poate depune oricand orice suma (minim 100 ron pe an)
- pe fiecare 15 ale lunii suma aflata in contul de lei este convertita in aur (in multiplu de 1 gram)
Investitia vine cu urmatoarele comisioane:
- comision inchidere plan - 10 ron (daca planul se inchide in primele 12 luni)
- comision administrare plan - 2 ron / luna
- comision de retragere numerar din contul de ec - standard (care , la data scrierii raportului, este de 0.50% minim 4 ron)
- la acestea se adauga si 3.5 ron / luna pentru administrarea contului curent
4. Investitia in imobiliare (apartamente, terenuri, etc)
Aici dezavantajul este ca trebuie un capital mare, pe care nu toti il avem.
5. Nu in ultimul rand investitia in imprumuturi P2P.
Desigur, ca si investitiile in actiuni,investiile in P2P vin cu riscurile aferente
- riscul de incapacitate de plata al clientului (acest risc este insa preluat pt anumite tipuri de imprumuturi de anumite platforme sau anumiti facilitatori de credite)
- riscul de insolventa al platformei de intermediere
Avantajul este ca nu e nevoie de un capital mare, se poate incepe si cu sume de genul 50 euro.
Iar dobanzile pot varia, de la 4-5% la 13-15%.
Acestea fiind spuse, va urez spor la investitii :)
Nota de final:
acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Pentru ca am primit un repros ca descurajez investitia in titlurile de stat, fac urmatoarea precizare:
RăspundețiȘtergerecele scrise mai sus reprezinta simpla mea opinie. Nu vreau nici sa descurajez ceva, nici sa incurajez ceva. Nu stim inca ce dobanda va avea emisiunea Tezaur, dar eu cred ca va fi sub 5%. Daca cineva doreste sa investeasca in titluri de stat ce ofera o dobanda sub cea prognozata pentru inflatie, desigur ca e liber sa o faca...
In momentul asta, titlurile de stat sunt o oferta mai buna decat depozitele la termen. Pt cine economiseste cu un scop precis (sa zicem ipotetic avans la o garsoniera si achizitie peste 2 ani si 3 luni) si nu stie altceva sa faca cu banii, titlurile sunt mai bune decat tinut in contul curent sau decat trinut in depozite.
RăspundețiȘtergereMultumesc mult pentru informatii. Imi face cu ochiul oferta de aur celor de la Piraeus, o sa ma interesez exact si de indata ce aflu mai multe o sa-ti dau de stire.
RăspundețiȘtergereSalut Mihai. Sunt curios, ai facut ceea ce ti-ai propus referitor la Piraeus (acum FirstBank) ?
ȘtergereSalut Bogdan. Nu am dat curs intentiei mele de a investi in Economii de AUR pentru ca nu mi s-a parut o alternativa viabila. Putem discuta in privat pe chestia asta (si altele). ;)
ȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergere