duminică, 2 august 2020

Tradeville

La cererea unui cititor revin cu un review pentru brokerul local Tradeville.
Este brokerul cu care mi-am inceput activitatea pe bursa si alaturi de care mai sunt si acum.

Este infiintat in 1994 sub numele de Vanguard, iar din 2009 isi schimba numele in Tradeville.
Este brokerul ce a lansat prima platforma de tranzactionare online pe BVB, acest lucru intamplandu-se in anul 1999.

Totodata Tradeville este cel mai mare broker de retail din Romania.

Pe vremea cand mi-am facut eu contul la ei deschiderea era destul de anevoioasa, in sensul ca trebuia sa completezi toate formularele online, sa incarci copii dupa acte, apoi sa printezi toate acele formulare, contracte, anexe, sa le semnezi si sa mergi la ei cu ele, pentru ca le voiau in format fizic.

Intre timp s-au schimbat multe, acum procesul este putin mai simplificat si, in plus, este 100% online, 👍 asa cum ar trebui sa fie la orice broker in anul 2020! 

Dupa ce contul a fost aprobat, ceea ce se intampla rapid, trebuie sa le trimiteti un extras de cont (daca nu ati facut-o deja) cu contul din care o sa faceti transfer de fonduri . Acest lucru se poate face atat pe email cat si pe mesageria lor interna. Eu prefer a doua varianta pentru ca este foarte rapida.

Apropo de mesageria lor interna, suportul lor este grozav! Din punctul meu de vedere, prin prisma promptitudinii cu care raspund la solicitari sau intrebari, este cel mai bun suport cu care am lucrat pana acum! Un mare ➕ pentru acest lucru! 

Transferul de bani este procesat in principiu in cateva ore.
Eu am facut transfer catre ei din mai multe banci: Raiffeisen, ING, BT, Intesa, Libra. (poti avea mai multe conturi IBAN declarate in relatia cu ei, e de ajuns sa le trimiti un extras de cont pe mesageria de suport).

O mentiune speciala pentru Libra Bank.
Dataorita faptului ca Tradeville si Libra Bank au un actionar comun, intre ei sunt anumite protocoale astfel ca in Libra Online Banking exista un transfer special catre Tradeville, care poate fi activat.
Odata activat acest tip de transfer, in momentul cand faci acest tip de transfer catre contul tau din Tradeville transferul este aproape instant 💸, indiferent daca e zi, noapte, weekend sau luna plina!
Un mare ➕ si pentru acest lucru.

De mentionat ca, la fel ca la toti brokerii, la fiecare transfer trebuie sa treceti la detalii codul vostru de cont aferent brokerului respectiv, astfel procesarea banilor fiind mult mai rapida.
Exceptie face acel transfer special din Libra, unde, odata ce ai activat acel tip de transfer, nu mai trebuie sa treci nimic cand faci transferul de bani, decat suma pe care doresti sa o transferi!

Din pacate acest tip de transfer special functioneaza doar pentru lei, adica el nu este disponibil si pentru euro sau alte valute. Acesta ar putea fi un mic , dar unul foarte mic.

Mai nou, de aproximativ o luna, la Tradeville se poate folosi si Revolut pentru transferul de fonduri, lucru ce era imposibil pana acum. Deci si aici avem un ➕.

La tradeville poti deschide doua conturi pe BVB, mai exact un cont StratradeRO si un cont StartradeEURO.
Pe langa aceastea poate fi deschis un cont si pe bursele internationale, respectiv StartradeIntl.

Suma minima pentru a deschide un cont StartradeRO a fost scazuta de cateva luni de la 10.000 lei la 3.000 lei. Un ➕ pentru acest lucru.

Contul StartradeEURO pe BVB e ceva mai recent, de aproximativ un an, si a fost creat pentru ca in ultimul timp pe BVB au inceput sa se listeze multe obligatiuni in euro.
Ca atare acest cont este necesar daca doriti sa tranzactionati obligatiuni in euro pe BVB.
Parerea mea este ca e bine sa aveti si acest cont pentru ca dobanzile\cuponul la obligatiunile in euro listate pe BVB sunt ok, undeva intre 4% si 6.5% pe an, ceea ce, fata de dobanzile de la depozitele in euro pe care le ofera bancile e diferenta de la cer la pamant. Desigur si riscurile difera!

Acest cont StartradeEURO poate fi deschis oricand, odata ce aveti deja contul StartradeRO. Se da doar un mesaj din mesageria interna in care se solicita acest lucru si gata, in aproximativ 30 de minute aveti acest cont disponibil.  Aceasta solicitare se poate face si pe email, desigur.


Am ajuns la punctul de interes in legatura cu orice broker, comisioanele! 💲
Structura de comisioane a Tradeville este, slava Domnului, foarte simpla, un mare ➕ pentru acest lucru.
Inca un ➕ este faptul ca Tradeville schimba foarte rar ceva la comisioane sau la contracte, anexe, etc.
Spun acest lucru pentru ca, asa cum am specificat in review-ul pentru XTB, acolo, pe langa faptul ca structura de comisioane e foarte stufoasa, se schimba foarte des diferite lucruri atat la comisioane cat si la clauzele contractuale.

Pe scurt, comisioanele Tradeville pe BVB pentru tranzactionare de actiuni sunt urmatoarele:

- se incepe cu un comision de 0.65% pe tranzactie
- acest comision scade la 0.5% pe tranzactie doar daca portofoliul depaseste 300.000 lei (mai este si o conditie de rulaj, in sensul ca acel comision poate scadea la 0.5% si daca valoarea medie a rulajului pe ultimele 3 luni depaseste acea valoare de 300.000, dar e destul de improbabila indeplinirea acestei conditii)
- comisionul poate scadea si mai mult, la 0.4% pentru portofolii ce depasesc valoarea de 700.000 lei
- iar cea mai mica valoare a comisionului de tranzactionare este de 0.3% pentru portofolii de peste 1.500.000 lei

De mentionat ca exista un comision minim pe ordin tranzactionat, dar care are o valoare decenta de 1.9 lei.

Pentru tranzactionarea de obligatiuni corporative si municipale comisionul de tranzactionare este de 0.2% minim 1.9 lei pe ordin executat, respectiv 0.2% minim 1.9 euro, daca obligatiunile sunt in euro.

Pentru tranzactionarea titlurilor de stat comisionul de tranzactionare este de 0.1%, minim, ati ghicit 👦,
1.9 lei pe ordin.

Gata!  Aceasta este structura de comisioane a Tradeville , referitoare la tranzactionarea de actiuni si obligatiuni pe BVB.
Nu exista comision de inactivitate, cum exista la XTB, sau abonament anual, cum exista la BT Capital Partners (o sa fac un review si despre ei in curand).
Nu exista nici o alta taxa, precum taxa de "procesare de dividende" cum au unii brokeri.
Un mare ➕ pentru acest lucru.

Desigur, comisionul de 0.65% pe tranzactie este un pic cam mare, pentru ca, tinand cont ca la un momentdat va trebui si sa vinzi, comisionul total va ajunge la 1.3% , ceea ce este mult! Un ➖ pentru acest lucru.

Pentru StartradeIntl treaba sta si mai rau, in sensul ca Tradeville percepe un comision de tranzactionare de 0.5% minim 15 euro pe ordin executat (integral sau partial). Aici punem doi de ➖➖ ❕❕❕
This is huge!  Ca sa ajungi la acel procent de 0.5% , tinand cont de comisionul minim de 15 euro, trebuie ca valoarea minima a ordinului sa fie de 3000 euro 👎. Daca faceam tranzactii de 3000 de euro in mod curent pe burse probabil acum eram in Maldive. 🌴🌊   Din nou 👦

Suma minima pentru a deschide cont StartradeIntel este de 10.000 lei in valuta echivalenta a contului dorit.

In plus, ca sa fie treaba si mai urata, la contul StratradeIntl, Tradeville percepe si un comision pentru DEPUNERI si RETRAGERI! Comisionul este in valoare de 0.08% din suma depusa\retrasa! Un ➖ pentru acest lucru!
Exceptie de la regula de mai sus face contul deschis in EURO. Un mic pentru aceasta exceptie macar.

De mentionat ca, la StartradeIntl mai pot aparea si alte comisioane suplimentare, in functie de tara pe care se tranzactioneaza.
Spre exemplu pentru tranzactiile efectuate pe bursa din Franta se percepe o taxa suplimentara de 0.3%.

Am ajuns la interfata de tranzactionare.
Tradeville are , din punctul meu de vedere, una dintre cele mai bune aplicatii web de tranzactionare, din punctul de vedere al intuitivitatii aplicatiei, al simplitatii si al facilitatilor pe care aceasta aplicatie le ofera.

In aceasta aplicatie web poti seta alerte, atat pentru intrari de bani cat si pentru diferite preturi pe diferite simboluri tranzactionabile.
Aceste alerte pot fi livrate prin diferite metode: unele prin email, altele prin sms iar altele prin pop-up-uri in aplicatie.

De asemenea in aplicatie poti studia , pentru fiecare simbol tranzactionabile, diferite rapoarte, istoric de pret, etc.

Aici apre si un ➖ cu privire la viteza cu care Tradeville actualizeaza aceaste rapoarte si date, in sensul ca exista un decalaj, uneori considerabil, intre momentul in care datele din aceste rapoarte sunt publicate pe site-ul BVB sau pe paginile de web ale companiilor in cauza si momentul in care Tradeville le actualizeaza in aplicatia proprie.

Printre multe altele aplicatia furnizeaza rapoarte despre dividendele primite sau dividendele pe care urmeaza sa le primesti.

Exista chiar si un Stock Screener in care putem seta diferite criterii si, pe baza lor, modulul de Stock Screener intoarce companiile ce indeplinesc aceste criterii, Este o unealta buna, mai ales la inceput de drum pe bursa.

Aplicatia este customizabila pe mai multe nivele, ceea ce e un lucru foarte bun! ➕


Cam atat despre Tradeville.

Ca de obicei, daca sunt intrebari, raspund bucuros la ele 👦








2 comentarii:

  1. Ce rapid! Sa traiesti! Cand retragi bani, cum te ajuta in vederea depunerii declaratiei la ANAF?

    RăspundețiȘtergere
  2. In declaratia unica, care se depune online anual pana in martie pt castigurile sau pierderile avute in anul precedent, trebuie sa treci profitul avut INDIFERENT ca scoti sau nu banii din contul de tranzactionare. Pentru acest lucru, Tradeville iti incarca pe profilul tau , la inceputul anului, fisa de portofoliu pentru anul precedent, ce contine castigurile sau pierderile tale. Aceste castiguri sau pierderi din fisa de portofoliu le aduni cu alte castiguri si pierderi de la alti brokeri din Romania, daca ai conturi la mai multi brokeri pe BVB, si apoi le treci in declaratia unica, la categoria castiguri obtinute din transferul titlurilor de valoare. De mentionat ca in DU se trec si pierderile, pentru ca acestea se pot compensa cu un eventual castig obtinut in anul urmator, platind astfel in anul urmator taxe mai mici.

    RăspundețiȘtergere

Va rog sa va treceti numele sau un pseudonim cand comentati, pentru a nu aparea cu "anonim". Multumesc!

Ultima postare

Sfarsit de 2022