marți, 8 mai 2018

Pilonul 1 vs Pilonul 2

Pentru ca tot a anuntat ministerul de finante ca pana la  jumatatea anului o sa vina cu lamuriri suplimentare referitor la ce vrea sa faca cu Pilonul 2 , am gasit un articol foarte bine scris care explica, o data in plus, diferentele fundamentale dintre Pilonul 1 (cel administrat de catre stat) si Pilonul 2 (cel administrat privat).

Din punctul meu de vedere diferentele fundamentale sunt:

1. din banii pe care ii platesc la Pilonul 1 se platesc pensionarii de astazi, pe cand banii pe care ii platesc la Pilonul 2 se duc in contul meu.




2. banii de la Pilonul 1 nu sunt investiti, nici nu au cum pt ca imediat ce ajung acolo sunt folositi ca sa fie platiti actualii pensionari, pe cand banii de la Pilonul 2 sunt investiti (cu precadere in titluri de stat si o mica parte in actiuni) pt a genera castiguri. Si, ce ignora cu buna-stiinta cei din guvern este ca, prin aceste investitii, Pilonul 2 AJUTA statul si guvernul roman...

3. la Pilonul 2 poti intra oricand, online , la administratorul fondului pe care l-ai ales, si poti vedea situatia contului tau de pensie, cat ai depus si cat ai acum in contul tau (pt ca valoarea contului tau este actualizata cu valoarea randamentului obtinut din investitii).
La Pilonul 1 nu ai nici unde sa intri nici ce sa vezi, pt ca acei bani de la Pilonul 1 sunt distribuiti la pensionarii actuali imediat ce ajung, ba, mai mult, statul se mai si imprumuta ca sa poata sa plateasca toate pensiile.

Articolul poate fi citit aici:

Pilonul 1 vs Pilonul 2


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va treceti numele sau un pseudonim cand comentati, pentru a nu aparea cu "anonim". Multumesc!

Ultima postare

Sfarsit de 2022