sâmbătă, 26 mai 2018

TEZAUR


Un bun articol scris in ziarul BURSA, despre mult mediatizata si amanata , de catre guvern, (re)lansare a programului TEZAUR.

Cum foamea de bani e mare si deficitul creste vazand cu ochii, precum Fat-Frumos,  guvernul cauta tot felul de solutii sa se imprumute.
Pe undeva este normal acest lucru, pt ca este o economie de piata, dar, ce nu mi se pare normal, e ca imprumuturile guvernului sunt in totalitate pt plata slariilor si a cheltuielilor bugetare, spre investitii mergand 0.



Din pacate, din punctul meu de vedere, daca emisiunea TEZAUR va avea un cupon de 3.5% , acesta e total neinteresant pt ca inflatia a depasit cu mult acest procent, iar viitorul economiei noastre nu arata prea roz pe termen scurt si poate chiar mediu.
Probabil cuponul de 3.5% este corelat cu pretul titlurilor emisiunii , care se pare ca va fi de 1 leu.
Mai concret probabil au pus pretul de  1 leu ca sa poata sa investesca oricine, adica inclusiv pensionarii si oamenii cu o educatie financiara mai precara, care nu cred ca isi fac calcule de genul:
- cat e cuponul?
- ce duarata are maturitatea?
- cat e inflatia acum si cum e prognoza ei pe termen scurt si mediu?
Nu vreau sa fiu inteles gresit, nu am o problema ca si oamenii cu venituri f modeste sa investesca, din contra, ar fi fantastica daca romanul s-ar gandi mai mult la economisire si investire.

Dar am o problema atunci cand guvernul incearca sa pacaleasca oamenii cu mai putina intelegere a inflatiei, dobanzilor, etc.
Pentru ca o mare parte din populia Romaniei nu intelege ca, chiar daca a primit un cupon (dobanda) de 3.5% pe an, adica are niste bani in plus in mana, de fapt a pierdut, nu a castigat, daca inflatia a fost in acel an mai mare decat acest procent de 3.5%.
Intr-adevar este mai bine sa ii investesti intr-un instrument cu o dobanda mai mica decat inflatia decat sa pastrezi banii la ciorap, dar nu asta este ideea, iar daca segmentul-tinta al guvernului , cu aceasta emsiune Tezaur, este populatia ce tine banii acasa la ciorap, atunci nu am ce sa comentez despre asta.

Unele persoane pot spune:
- bine, dar si bancile ofera dobanzi anuale sub 3.5%.
Raspunsul este:
- asa este, dobanzile sunt INCA mici, dar la banca, daca nu esti multumit de dobanda/inflatie, poti sa iti retragi banii la maturitate, care poate sa fie o luna, 3 luni, 4 luni, 6 luni, 9 luni sau 1 an. Sau, daca ai un depozit pe 3 luni si dobanda a crescut intre timp, atunci, la maturitate faci un nou depozit pe noua dobanda. Sau, in cel mai rau caz, daca ai nevoie de acei bani, ii retragi cand doresti, inainte de maturitate, pierzi dobanda, dar ai capitalul si poti face ce vrei cu el.

Pe cand la emisiunea Tezaur ramai cu banii blocati pana  la maturitate pe dobanda cu care ai pornit, pt ca asa doreste guvernul sa fie emisiunea, mai exact:
1. nu ai voie sa vinzi titlurile pana la maturitate
2. nu se indexeaza cu inflatia cuponul

Articulol poate fi citi aici:
TEZAUR

Un comentariu:

  1. Salut! Desfășor un concurs pe blogul meu unde sunt puse în joc premii de 2 000 RON în pachete de hosting + domeniu gratuit .ro. Dacă te interesează poți afla mai multe detalii aici: https://damianirimescu.ro/concurs/concurs-ducadu-cloud-hosting-pune-la-bataie-premii-in-valoare-de-2000-lei-participa-si-tu/

    Cu respect,
    Damian Irimescu

    RăspundețiȘtergere

Va rog sa va treceti numele sau un pseudonim cand comentati, pentru a nu aparea cu "anonim". Multumesc!

Ultima postare

Sfarsit de 2022